Sogneudflugt til Kongernes Jelling

16-06-2024
Marianne Ewertz Kvistgaard og Tove Damgaard – Tekst og billeder: Lotte Nilsen.

Menighedsrådets årlige sogneudflugt for Tårup/Frørup sogn fandt sted lørdag den 8. juni. Kl. 8.00 sad 27 forventningsfulde sognebørn fra Tårup og Frørup sogn i bussen ved Frørup  kirke. Niels var den erfarne chauffør.

Vejrudsigten lovede regn hele dagen, og den holdt hvad den lovede. Det tog dog ikke oplevelsen og glæden ved turen fra os.Første punkt på turen var kaffe og boller i Oplevelsescenter Kongernes Jelling.

Det sidste stykke vej dertil havde Niels en kompetent vejviser. Andrè, vores præst, som er født på egnen, så han kendte de mindste veje, nok ikke de letteste for en stor bus, men Niels klarede det.

Kongernes Jelling 01

Efter kaffen var der foredrag fra 10.30 til 11.30 i foredragssalen. Oplægsholder var Søren Mols som en stor del af sit liv har været lærer i Jelling. Søren var en fantastisk engageret formidler af historien om Kongernes Jelling som startede for 1000 år siden i Vikingetiden. I 1994 oplevede Jelling den ære at komme på Unescos Verdensarvs i selskab med bl.a. Egyptens pyramider og Akropolis . Danske Verdensarvssteder er der 10 af.

Kongernes Jelling 02

Gorm den Gamle og Thyra Danebod er en del af vores historie i Vikingetiden. Deres søn Harald Blåtand , er den konge, der på den store runesten foran kirken, er forfatter til runerne på stenen som lyder : ”Harald konge bød disse minder efter Gorm sin far og Thyra sin mor, den Harald der vandt sig hele Danmark og gjorde danerne kristne”. Stenen er ofte kaldt Danmarks dåbsattest.

Kongernes Jelling 03

Søren havde en time til at fortælle om Kongernes Jelling, han kunne næsten ikke stoppe, og vi var parate til at høre mere. Det er en lang og meget spændende historie om, Den lille og Den store Jellingsten. De to gravhøje, Nordhøjen og Sydhøjen. Den store skibssætning og den 1 ½ km. lange palisade rundt om de mange langhuse. Man kan med fordel gå på nettet og læse hele den spændende historie om vores fortid.

Kongernes Jelling 05

Efter foredraget var der tid til at se museet og området udendørs, men da de regnede meget, blev det for de fleste det spændende museum, der blev set.

Kongernes Jelling 04

Jelling kirke som ligger 100 m fra oplevelsescentret er bestemt også et besøg værd. Kirken er fra Vikingetiden omkring år 1000. I forbindelse med årtusindårsskiftet blev kirken gennemrenoveret og nyistandsat. Kunstneren Jørn Larsen stod for udsmykningen.

Kongernes Jelling 08

Kl.13 var der to retters menu på Jelling kro. Derefter gik turen til Fjordenhus i Vejle. Fjordenhus er en ikonisk bygning i Vejle fjord tegnet af Olafur Eliasson. Der er offentlig adgang i den underste del af bygningen. Kirk Johansen familien, Lego, står bag opførelsen af bygningen . Den rummer også Michelin restauranten ”Lyst. Der var vi ikke oppe.

Turen blev afsluttet ved ishuset på Middelfartvej ved den gamle Lillebæltsbro, også i silende regn. Kongernes Jelling er bestemt et besøg værd, både for børn og voksne. Men helst i godt vejr, da der er god plads til at børnene kan boltre sig udenfor.Tak for godt selskab og en god tur.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment