Foreningen Tårup Dark Sky Park er stiftet

21-06-2024
Jørn Albertus, Redaktionsgruppen, Tårup.dk (Kontakt)

Nu er bestyrelsen valgt for ny forening, der skal arbejde for at få etableret en Dark Sky Park i Tårup og få den certificeret i forhold til International Dark Sky Association’s krav.

stiftende generalforsamling i foreningen Tårup Dark Sky Park, sted Under Egen i Tårup.
Generalforsamlingen fandt sted under åben himmel og Under Egen.

Deltagerne stod op i rundkreds, da den stiftende generalforsamling i foreningen Tårup Dark Sky Park fandt sted i går aftes.

12 var mødt frem Under Egen. Måske ikke så mange, men som den udmærkede dirigent for de fleste generalforsamlinger her på egnen, Klaus Jørgen Pedersen, bemærkede, så spillede Danmark mod England ved EM i herrefodbold, og den slags kan få folk til at blive hjemme foran tv-skærmen også fra generalforsamlinger under åben himmel i godt vejr.

Da generalforsamlingen begyndte kl. 18.30 stod den 0-1 til Danmark, men der gik kun et minut eller to før der lød et højt jubelbrøl fra et af husene på Bækvej, der ligger ud til Under Egen.

1-1 et godt tegn
Morten Hjulmand havde banket den i kassen på et brag af et langskud, og så stod den 1-1. Et godt tegn for den nye forening, selv om de færreste af de fremmødte bemærkede det, altså bortset fra taarup.dk’s udsendte, der diskret fulgte kampen på sin mobil, når han ikke fotograferede med sit kamera.

Jesper W. Henriksen, der er den lokale ildsjæl i projektet Tårup Dark Sky Park, gennemgik vedtægtsforslaget, og deltagerne i generalforsamlingen kom ivrigt med spørgsmål, kommentarer og ændringsforslag, hvoraf flere blev taget til efterretning og vil blive skrevet ind i de endelige vedtægter for foreningen. Astronom, astrofysiker og forsker ved SDU-Galaxy, Tobias Cornelis Hinse, bistod med de mere tekniske forklaringer.

Allerede i begyndelsen af marts i år, blev der opstillet lysmålere forskellige steder i Tårup, der skal måle, hvor mørkt her er. Målingerne skal bruges til at opnå den certificering, der skal til for at blive certificeret som Dark Sky Park af Dark Sky Association.

Forhåbentlig er her mørkt nok
Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvad målingerne viser. De skal finde sted over en længere periode, men Jesper W. Henriksen er optimist på baggrund af det hidtil målte, og det var Tobias Cornelius Hinse tydeligvis også.

Hvis alt går, som tilhængerne af projekt Dark Sky Park håber, så vil Tårup i fremtiden blive udnævnt til Dark Sky Park med deraf positiv interesse fra resten af verden i lighed med den, som Dark Sky Park Møn og Nyord får. Det kan skabe turistindtægter og positiv omtale for Tårup og Nyborg. Også af den grund bakker kommunen op om projektet.

Man kan ikke danne en ny forening uden, den har en bestyrelse. En sådan blev valgt uden problemer. Bestyrelsen består af Jesper W. Henriksen, Tobias Cornelius Hinse, David Krøyer, Liv Haugaard og Birthe Ehlers. Alle er valgt for to år.

Bestyrelsen trækker i arbejdstøjet
Nu skal bestyrelsen i gang med arbejdet. I første omgang skal den fordele rollerne som formand, næstformand, kasserer og sekretær, og så skal der fastsættes et kontingent, som man skal betale for at blive medlem af foreningen.

Du vil så snart som muligt kunne læse mere om Foreningen Tårup Dark Sky her på sitet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment