4000 kilometer på hundeslæde om året under barske forhold

20-02-2024
Af Tove Damgaard, Redaktionsgruppen, Tårup.dk (Kontakt)

Johannes Mengel holdt et spændende foredrag om sin tid i Siriuspatruljen.

Johannes Mengel i Frørup Forsamlingshus. Han holdt et spændende foredrag om sin tid i Siriuspatruljen. Foto: Arne Nielsen.
Johannes Mengel i Frørup Forsamlingshus. Foto: Arne Nielsen.

Forsamlingshuset i Frørup var fyldt til randen (eller i hvert fald alle tilgængelige stole), da Johannes Mengel fredag eftermiddag d. 16. februar fortalte om Siriuspatruljen og sine oplevelser i den. Vært for foredraget var Tårup-Frørup Seniorklub.

Af sikkerhedshensyn – og måske lidt af hensyn til familien – kan ikke alt fortælles, men der var rigeligt af spænding og humor i dét, Johannes fortalte i de to timer.

Ud over grundlæggende oplysninger om patruljens opbygning og organisation – den refererer til hele 3 instanser! ved vi nu, at de dækker hele 2100 km kystlinje og omkring 160.000 km2 land. Og det betyder at de 12 mand i Siriuspatruljen skal køre omkring 4000 km pr. år i hundeslæde for at holde de 45 depoter ved lige. En imponerende indsats.

Johannes Mengel i Frørup Forsamlingshus. Han holdt et spændende foredrag om sin tid i Siriuspatruljen. På billedet publikum i den fyldte sal. Foto: Arne Nielsen.
På billedet er det lykkedes fotografen at fange en tom stol i det menneskepakkede forsamlingshus, måske er det hans egen. Foto: Arne Nielsen.

Smukke oplevelser med førerhunden
Johannes fortalte både om dagligdagen på Daneborg (basen) og om hvordan deres slæderejser forløb. Hans egne månedslange ture havde givet mange smukke oplevelser og et godt samarbejdsforhold til makkeren og til de utroligt kloge og udholdende grønlandske slædehunde. Særligt førerhunden Roy fik nogle flotte ord med i foredraget.

De barske forhold på Grønland udfordrer Siriusmedlemmernes styrke, gåpåmod og gør sammenholdet og hundene meget vigtige. Der var flere beretninger, der fik hårene til at rejse sig på tilhørernes hoveder – ”hvordan klarer de den slags oplevelser; og fortsætter dagen efter?” Det var vi vist flere der tænkte.

Til at understøtte fortællingerne havde Johannes mange fine billeder med – bl.a. også ét fra dén dag, han faldt ned i en spalte!

De mange tilhørere fik en spændene eftermiddag – og i hvert fald undertegnede blev også klogere på Sirius.

Seniorklubben havde sørget for hjemmebagte boller, kage og kaffe; og der var heldigvis nok til alle!

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment