Smedens hustru Valborg havde en fantastisk brunkageopskrift

27-11-2024
Tove Damgaard, Redaktionsgruppen, Tårup.dk (Kontakt), Tekst og fotoLotte Nielsen

Valborgs brune kager.

Arne og jeg flyttede ind i Brandgaden 11 i Juni 1973. Vi var så heldige at få Valborg og Niels til genboer.

Huset de boede i var en gammel smedje. Smedjen blev drevet af Thorvald Henriksen, Valborg var hans kone og Niels deres søn.

Smedjen i Brandgaden 6, blev af Thorvald drevet som smedje fra 1947 til 1967. Thorvald døde i  1967, og Valborg ejede huset og boede sammen med Niels der indtil sin død i 1987.

Valborg og Niels var nogle dejlige naboer. Vi hjalp hinanden på mange måder. Valborg passede vores børn når vi skulle i byen, og jeg rullede hendes hår op. På et tidspunkt lagde Arne nyt tag på deres hus med Niels som arbejdsmand.

Valborg var formidabel til at bage og jeg har, fået og har, stadigvæk mange af hendes opskrifter.

En af dem er brune kager. De fleste af dem der smager dem siger, at det er de bedste brune kager de har smagt. Så derfor får flere nu mulighed for at afprøve opskriften.

Se i øvrigt Niels`beretning i bogen ”Hverdagsliv i en østfynsk landsby”, side 77 udgivet af Lokalhistorisk arkiv Ørbæk . – Bogen kan købes endnu ved Anny tlf. 60 91 32 63

Lotte deler sin tidligere genbos brunkageopskrift med os alle. Hér hygger Valborg, Lotte og Arne – dog ikke i december

 

Valborgs brune kager.

250 gr smør

250 gr bagemarg.      ( I den oprindelige opskrift var det 500 gr margarine.)

Man kan også vælge 500 g smør.

500 gr sukker

250 gr sirup

1 kg mel

125 gr smuttede hakkede mandler

15 gr potaske udrørt i koldt vand

Sukat 50 -75 gr.

Pommeransskal/syltet appelsinskal 50-75 gr.

3 teske kanel

1 tsk. Stødt nellike.

 

Bages ved 200 grader.

 

Smør, marg., sukker og sirup smeltes, må ikke koge. Køles ned til fingervarmt. Potasken må ikke få det for varmt.

Mel, mandler sukat, appelsin skal, krydderier og potaske tilsættes  det afkølede. Æltes til en dej. Hold lidt mel tilbage så dejen ikke bliver for tør. Deles i 5 stykker som trilles til ruller. I starten bliver de lidt flade, men lad dem ligge på bordet, de skal trilles nogle gange, når fedtstoffet begynder at køle ned får de en fin form.

 

Jeg lægger dejen i køleskab, eller fryser . Når de skal bages er det vigtigt at de er lige tykke, i modsat fald bager de uens. Når de bager, hæver de op, når de er faldet sammen igen er blevet fint brune, er de bagte. De skal tages ud af ovnen næsten på sekundet, for ikke at få for lidt, men heller ikke for meget.

Man kan sætte kagerne på bagepapir, men jeg synes de bliver bedre ved at sætte dem på en smørsmurt bageplade.

 

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment